Gamla Örlogsvarvet, Karlskrona

Välkommen att uppleva det gamla örlogsvarvet på Lindholmen i virtual reality. Vi tar dig med på guidade turer i en fantastisk världsarvsmiljö.

Virtual reality ger tillgång till hemligt område

Det gamla örlogsvarvet på Lindholmen ligger inom militärt skyddsområde. Fram till nu har våra guidade turer varit enda möjligheten att besöka. Nu ändrar vi på det!

Välj 360-rundtur:

Världsarvet Karlskrona- intro

Världsarvet Karlskrona bjuder på en massa fantastiska historier och människoöden i unik örlogsmiljö. Välkommen till en kort introduktion i svindlande 360-video. 

Wasaskjulet

Wasaskjulet byggdes för att skydda skeppsbyggeriets dyrbara ekvirke från regn och oväder. Att 1700-talets varvsarbetare med detta också fick en mer uthärdlig arbetsmiljö var enbart en bonus. 

Polhemsdockan och pumphuset

Polhemsdockan byggdes under tidigt 1700-tal och är ett intressant exempel på svensk ingengörskonst. Pumphuset bredvid berättar om teknikens utveckling och pillemausarnas hårda arbete.

Repslagarbanan

Repslagarbanan, med sina 300 meter, var i 300 år centrum för rep- och tågvirkesproduktion till svenska flottans segelfartyg. En unik miljö som idag bjuder besäkare att prova repslageri.

Sugen på att komma hit?

Ett fysiskt besök  överträffar den virtuella verkligheten. Välkommen till en av våra guidade av det gamla örlogsvarvet på Lindholmen. Och när du ändå är här -världsarvet Karlskrona bjuder en massa historiska upplevelser för hela familjen. 

Världsarvet Örlogsstaden Karlskrona

Läs mer

Sedan år 1998 finns Örlogsstaden Karlskrona med på Unescos lista över världsarv. Karlskrona präglas av sin marina historia, vilket också har gett staden dess karaktär med ständigt närvarande skärgårdskänsla och olika former av örlogsverksamhet.

Nyckeln till Karlskronas världsarvsutnämning är planeringen av örlogsstaden. De skickligaste arkitekterna i Sverige på 1600-talet engagerades för att förverkliga Karl XI vision som Sveriges nya örlogsbas.

Helheten gör världsarvet

Det är inte en specifik byggnad som gör Karlskrona till ett världsarv, utan Örlogsstadens helhet. Världsarvet Örlogsstaden Karlskrona består av befästningar, örlogsvarv och örlogshamn, den militära och civila staden samt anläggningar i omgivningen som har haft betydelse för örlogsbasens försörjning.

Upplev världsarvet 

Ett besök i världsarvsstaden Karlskrona erbjuder möjligheten till att kunna uppleva utvecklingen av en ideal stad genom tiden, med ett brett utbud av klassisk arkitektur och dess förändringar för att anpassa sig till de olika epokerna. Besök gärna de två museerna i staden eller boka en guidad tur hos Turistbyrån. Eller varför inte ta en promenad, cykeltur eller möjligheten att uppleva vårt världsarv från vattnet.

Sevärdheter som tillsammans utgör världsarvet örlogsstaden Karlskrona kan delas upp i kategorierna:

  • Stadsplanen och äldre byggnader på Trossö och Björkholmen
  • Örlogsvarvet och örlogshamnen
  • Stumholmen
  • Skärva herrgård
  • Lyckeby kronokvarn
  • Befästningar

 

Information om världsarvet Örlogsstaden Karlskrona:www.orlogsstadenkarlskrona.se

Information om vad som är på gång i Karlskrona:
www.visitkarlskrona.se

Utforska 3D-modeller:

På Lindholmen och det Gamla örlogsvarvet finns en mängd kanoner från förr. Den här modellen är skapad genom fotogrammetri, en teknik där man genom att sätta samman ett stort antal stillbilder kan skapa interaktiva 3D-modeller. Prova gärna att vrida och vända på kanonen.

Bastion Kungshall och 41 Kungshallsmagasinet. Byggt under slutet av 1600-talet och en av flera viktiga försvarpunkter i Karlskrona. Magasinet kom till cirka 100 år senare och användes bland annat till magasinering av saltat kött och specerier.

Salutkanonerna på bastionen ingår i ett av Sveriges tre fasta batterier där nationella hyllningssaluter avfyras.

Detta projekt är finansierat med medel från:

The contents of this web site are the sole responsibility of the author[s] and can in no way be taken to reflect the views of the European Union, the Managing Authority or the Joint Secretariat of the South Baltic Cross-border Cooperation Programme 2014-2020